Skidguide: Vilka skidor ska jag välja?

Upplagt av Denise den 2017-jan-31 14:31:00

Det är en riktig djungel att hitta skidor idag... Därför är det inte alltid lätt att hitta ett par skidor som passar just dig. Vi försöker hjälpa dig att bli lite klokare på vilka skidor som passar dig och din skidåkning bäst. Det finns flera olika typer av skidor som passar olika former av skidåkning och terräng. 

blogg6

 

Carving: För dig som åker mest i pisten

Carvingskidan passar dig bäst som åker mest i pisten. Den starka insvängningen kombinerat med en smal midja ger lättkörda skidor på fast underlag, som på en nypreparerad pist. Ju kortare och ju mer insvängda skidorna är desto lättare är det att köra korta och snabba svängar.

All-mountain: För dig som åker överallt

All-mountainskidor är ett mellanting mellan carving- och freerideskidor och passar dig som också tycker om att utforska möjligheterna utanför pisterna. All-mountain påminner om carvingskidan men är något bredare. Den extra bredden gör att skidorna blir mer stabila än smala carvingskidor när det börjar bli uppkört eller när det lägger sig nysnö på pisten.  Allt fler väljer all-mountainskidor framför carvingskidan på grund av att det finns flera möjligheter. 

Freeride: För dig som åker i offpisten

De senaste åren har freerideskidorna blivit bredare och längre, men med dagens rockerteknik är det lätt att svänga. Freerideskidor är gjorda för att ge en stor bärkraft och därför är de mycket bredare än vanliga carvingskidor. Men, den extra bredden gör att de kan bli svåra att hantera på den preparerade pisten.

Twintip: För dig som åker i funparken

Twintipskidorna har blivit populära de senaste åren och används främst i parken eller i skogen. De passar till skidåkaren som tycker om att åka både fram-och baklänges och därför är skidan böjd baktill. Twintipskidan kan komma i olika varianter, där de har samma mått som på carvingskidan eller att de har bredden som på freerideskidorna. Därför kan en twintipskida med en mediumbredd vara perfekt för den som vill åka skidor på pisten och ha möjlighet att också åka i parken. 

Skidlängd och styvhet

Det finns inga regler för längden på skidorna eftersom det är känslan och erfarenhet som väger tyngst. Längre skidor ger bättre balans och högre fart och passar därför den erfarne skidåkaren. Kortare skidor är mer lättanvända och passar hobbyskidåkaren. Generellt ska pistskidor vara 10-15 cm kortare och puderskidor 10-15 cm längre än skidåkaren.

Mjuka skidor passar nybörjare och skidåkare med låg/normal fart eftersom de är lättare, men de kan dock kännas ostabila vid hög fart. Mjuka carvingskidor har en skön åkkänsla, men för den erfarne skidåkaren passar styvare skidor som är tyngre att svänga men som också blir stabilare i högre farter. 

Life is better on the Slopes...

Kategorier: Skidutrustning