<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358142404649489&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Topp 4 skidområden för den avancerade skidåkaren

Upplagt av den 2021-feb-24 16:06:03

 

Väljer du nedfarter utan att titta efter färg?

Får ordet “offpist” dig att småle?

Känns det som att du är liiiite vassare på pisten än de flesta?


Så är du nog en avancerad skidåkare!


Och när du är riktigt duktig på något, så behöver du såklart utmanas hela tiden för att det inte ska bli tråkigt och same-old same-old. 

Därför har jag samlat en topp 4 lista med de skidområden som passar allra bäst till just dig!

StAnton_Panorama_©TVB St Anton am Arlberg_Fotograf-PatrickBätz__DSC3547


St. Anton

Att St. Anton är på listan kommer nog inte som en överraskning...

St. Anton har 280 kilometer pist och 200 kilometer offpiståkning som lockar flera tusentals erfarna skidåkare varje år. 

I området runt St. Anton ligger också St. Cristoph, Stuben, Zürs och Lech som tillsammans bildar Ski Arlberg. Området är ett perfekt exempel på innovation där alla gondoler och liftar är av högsta teknologiska kvalitet vilket gör hela skidupplevelsen ännu bättre.

Förra året blev Ski Arlberg officiellt det största skidområdet i Österrike när tre nya liftar kopplade samman alla skidområdena i Arlberg. Nu blev 347 km pist och 87 skidliftar samlade på ett regionalt liftkort för Arlberg.

I området är de flesta pister röda och svarta i högt liggande terräng med skidåkning upp till 2 811 meters höjd. 

Panorama_©TVB St. Anton am Arlberg_Fotograf-PatrickBätz (10)

Om du ska göra något i St. Anton, så är det att ta en dagstur som tar dig till grannbyarna Lech och Zürs, där du hittar områdets bästa piståkning!

Att de flesta pisterna är röda eller svarta och garanterar att du får pushat dig själv till det yttersta varje åk. Många menar faktiskt att några av de svåraste svarta pisterna i världen ligger just i St Anton.

Grunden till detta är att en röd pist i St Anton (exempelvis Rendl) antagligen skulle klassificeras som en svart pist på många andra skidorter, och de svarta (exempelvis nr 10) helt klart skulle ha dubbla svart diamanter!

Say no more - jag vill ha mer information om priser och boende i St Anton.


Puderhundens paradis

St Anton kallas ofta för puderhundens paradis, för här hittar du också den mest eftertraktade pudersnön i Europa. I Ski Arlberg (framförallt runt Schröcken) faller det nämligen i genomsnitt mer snö än någon annanstans i Alperna. 

De flesta offpist områdena i St Anton bör därför utforskas med en guide och vissa backar får du faktiskt inte köra utan. Valluga Bridge Coulior är en av dessa.

Skigebiet©TVB St. Anton am Arlberg_Fotograf-PatrickBätz (37)

För den äkta våghalsen finns också branta raviner och klippor att utforska här.

Kort sagt, offpistmöjligheterna i St Anton är med sina 200 kilometer nästan ändlösa!


Ischgl

Ischgl har blivit ett allt mer känt namn bland duktiga skidåkare.

Varför?

Skidorten har ett toppmodernt skidsystem med pister i toppklass!

Det stora skidområdet, Silvretta Arena har 239 blå, röda och svarta pistkilometer som ligger till gränsen till Schweiz, vilket gör att du även kan åka skidor i schweiziska Samnaun. 

En stor fördel med Ischgl är dessutom att 90% av skidåkningen är över 2000 meters höjd, vilket ger en  enorm snösäkerhet. Det betyder i sin tur att det också finns massvis med möjligheter till skön offpiståkning i området som lockar puderälskare.

Piz Val Gronda, Palinkopf, Greitspitze, Höllspitze är några bra exempel som inte gör dig besviken. Här får du en massa sköna offpiståk!

Jag vill ha mer info om priser och boende i Ischgl i vinter.

 

Ischgl-2019-6


Svarta diamanter

Ischgl är särskilt känt för sina svarta diamanter. Du kan väl omöjligt ha missat nummer 14 som har en lutning på över 70%?

Här får du tre svarta diamanter som du inte vill missa i Ischgl:

Svart 4 börjar på berget Pardatschgrat på 2 624 meters höjd. Det är en riktigt bra pist att börja med på morgonen när det inte är så många människor ute och du kan få den helt för dig själv.

Det är en bred och skön pist som trots sin svarta märkning är lättkörd för den duktiga skidåkaren.

Svart 14b ligger lite undangömd vid den högsta toppen i Ischgl, Greitspitz (2 872 m). Här ska du komma ihåg att kolla in utsikten innan du kastar dig ut. Du kan faktiskt se hela vägen ned till slutet av pisten. 

Början är väldigt brant, men denflackar ut lite grann ju längre ned du kommer. Det positiva med det är att du får pushat dig själv ordentligt och får en belöning längre ned i backen när den blir (något) enklare.

Svart 14a är helt speciell. Här får du nämligen en adrenalinkick utöver det vanliga när du kastar dig ut över lutningen på 70%.

Pisten börjar på samma ställe som 14b och sen är det bara full fart ned. Det är helt klart pist för dig som verkligen har koll på skidåkningen och vill utmana dig själv - för den är ingen barnlek!

shutterstock_377456203


Canazei

Italienska Canazei ligger mitt i världens största skidområde SuperSki Dolomiti. 

Med hela 1 220 kilometer pist så finns det nästan mer pist än tid till att åka skidor!

Liftsystemet är modernt och effektivt - som hjälper dig att maxa din skidsemester.

När varje dag innebär nya nedfarter och nya utmaningar och du har så många kilometer pist i Canazei, så är det bara att rikta mot de svarta pisterna först!

Den svarta pisten Saslong i St. Christina är en av pisterna som du bara ska ta dig nedför när du är i Canazei. 

Det är densamma pist som Världscupen håller Super G och storslalom varje år, så du kan alltid försöka slå rekordet när du ändå är här..

Vill du ha ännu mer fart så ska du prova på Vulcano i Alpa. Det är en av de brantaste backarna i hela området - så här är det också bara full fart framåt!

Belvedere sägs ha den bästa åkningen i Canazei. Här är backarna mest röda, men det finns också en undangömd svart pist som är särsklt värd att nämna, Diego.

Diego är pisten som har allt. En utmanande vinkel och fantastiska snöförhållanden. Vad mer kan man begära?

Inte mycket!

Jag vill gärna höra mer om Canazei.

shutterstock_568359628


Cervinia

Cervinia är en av svenskarnas favoriter. I ärlighetens namn så är det inte för att det är mest svarta pister och extremt utmanande skidåkning just här. Så detta är lite av en mjukis.

I Cervinia finns det dock 157 km pist, där de röda pisterna som dominerar skidområdet med hela 105 km, och därför passar skidområdet den övade skidåkaren.

Röd 1 är den längsta pisten i hela alperna. Den får du inte missa!

shutterstock_726696451-1

Pisten är även känd under namnet Piccolo Cervino och är hela 22 km lång. Så här kan du utmana dig själv och se om du kan klara hela turen ned för en av världens längsta pister utan att stoppa och hämta andan!

Utöver en massa röda sköna pister så finns också riktigt härlig offpist.

I Cervinia kan du nämligen uppleva pudersnö och offpistmöjligheter av världsklass. Särskilt Zermatt-sidan har massvis av fantastisk pudersnö i offpisten som kallar på ditt namn!

Och nu när du ändå är på Zermatt-sidan finns det utöver offpiståkning också totalt 350 kilometer pist med perfekt snö.

Det låter toppen! Jag vill ha mer info om priser och boende i Cervinia.

Kategorier: Canazei, Cervinia, Ischgl, Italien, St. Anton, Offpist, Österrike, Guide till skidorter