<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=827241493995197&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Reserådgivarnas favoriter: Ett charmerande mecka för barnfamiljen

Upplagt av Denise den 2016-jul-11 11:11:00

I denna korta serie avslöjar tre av våra reserådgivare sina favoritdestinationer. Och, denna gång är det Lasses tur.  Hans favorit är familjemeckat Passo Tonale och här får du veta varför. 

tips till barnfamiljer

Vad är det som är så bra med denna destination?

Helt klart charmen som omger byn. Passo Tonale framstår som en destination som inte är spolierad om man jämför med de större destinationerna. Passo Tonale är istället en liten mysig och lugn italiensk by. Eftersom det bor så många lokalbor i byn så känns det som om man smälter samman med dem som bor i Passo Tonale. Kort sagt, du kommer på ett sätt nära det ”riktiga” alplivet. Autentiskt, helt enkelt. Här kan du verkligen slappna av och få en paus i vardagen och njuta av skidåkningen.

Har du ett extra bra minne från Passo Tonale?

Jag och fem av mina killkompisar valde att åka till Passo Tonale som vår sista grabbtur ihop. Du vet, innan alla fem av oss grabbar stadgar oss och skaffar ”Villa, Volvo och Vovve”. En dag bestämde vi oss för att klättra upp (utan skidor) på toppen av Passo Tonales glaciär. Utsikten som vi möttes av när vi äntligen kom upp var obeskrivlig. Den var oändlig och där stod jag i stillhet med mina bästa killkompisar och blickade så långt ögat kunde nå. Det var en fantastisk och magisk upplevese att få uppleva tillsammans med mina bästa vänner. Detta är ett minne som jag aldrig kommer att glömma. Ett vackert avslut inför starten på något nytt.

Berätta om något man inte får missa om man åker hit

Utsikten från restaurang Passo Paradiso får du inte missa. Passo Paradiso ligger precis ovanför Prezenaliften som tar dig till glaciären. Detta är en upplevese för den som inte har höjdskräck, då altanen runt restaurangen är av glas så kan du se rakt ner under dina fötter. När du väl är på glaciären får du heller inte missa turen ner från toppen av glaciären ner till botten av Ponte de Legno som är totalt 11 km lång. Här brukar jag säga till mina gäster att om du klarar att åka denna tur utan en paus så bjuder jag dig på en öl… än är det ingen som har hört av sig, haha! Och så är det en sak till du inte får missa och det är en middag på Hotel le Mirandola där maten och vinet är helt fantastiskt!

En intressant historia om skidområdet

Detta är en intressant historia jag har hört från lokalborna. Under första världskriget stred soldater mot varandra uppe bland Passo Tonales berg, detta benämns ofta som vita kriget. Förra året när de var igång med att bygga den nya liften som ska gå hela vägen upp till toppen av glaciären hittade de välbehållna delar från en frusen soldats kropp som troligtvis hade varit med och kämpat bland bergen. När du åker turen ner från toppen av glaciären ner till botten av Ponte di Legno så kan du också se ett minnesmärke för de soldater som stred under det vita kriget. Du kan alltså uppleva samma skidspår som soldaterna i första världskriget i Passo Tonale. 

• Vem skulle du rekommendera att åka hit?

Passo Tonale är ett mecka för barn, nybörjare och den lätt övade skidåkaren. Men jag vill understryka att det passar extra bra för just barnfamiljer. Det finns många anledningar till varför det passar bra till familjer med barn, och en av dem är att oavsett vart du bor så bor du bra i förhållande till allt och dessutom finns det en skandinavisk skidskola! Skidområdet är också extremt överskådligt, vilket gör att du kan låta barnen på egen hand testa skidområdet medan du håller bas nere i byn, utan att du känner dig osäker på att barnen åker vilse. Den avancerade skidåkaren saknar pistkilometer i Passo Tonale men jag vill däremot påpeka att det finns bra möjligheter för offpist för både pappa eller mamma som söker utmaning utanför pisten.

Kategorier: Italien, Guide till skidorter