Pjäxguide: Vägen till den perfekta pjäxan

Upplagt av Denise den 2018-jan-23 11:46:00

Om det är någon skidutrustning du ska investera i, så är det pjäxor!

Det är den viktigaste komponenten i din skidutrustning. För hittar du rätt pjäxor så kan du glömma kramp, ömmande och kalla fötter och du kan till fullo fokusera på skidåkningen. 

Men det kan vara riktigt svårt att hitta rätt i pjäxdjungeln...

Därför tog jag en snack med Oscar, vår pjäxexpert från Snö&Sjö i Limhamn, för att guida dig fram till dina perfekta pjäxor.

 

Vad är viktigt att tänka på när man köper nya pjäxor?

När du inte får hjälp, är det svårt att hitta rätt lästvolym. Man kan läsa sig fram till lästbredd och storlek, men du kan inte läsa dig fram till volymen. Här är det viktigt att pjäxan sitter åt vid vristen och runt anklarna utan att spänna pjäxan så hårt.

Det är viktigt att tänka på helheten, lite som skidstrumpan ska pjäxan sitta tight och jämnt åt runt hela foten. Om du är liten på ett ställe på foten så ska du hitta en pjäxa som sitter bra där och resten av pjäxan får anpassas efter de större delarna.

Det är lätt att göra någonting större, men det är svårt att göra något mindre. Därför, är det både viktigt men också svårt att hitta rätt lästvolym.

Slopetrotter sno&sjo

 

Hur viktigt är flextal?

De flesta skidåkare vet att pjäxornas flextal är ett uttryck för hur hård eller styv den är. Men det många inte vet är att du INTE ska låsa dig fast vid flextalet.

För det spelar egentligen ingen roll vilken typ av skidåkare du är eller vilken terräng du åker i. Det absolut viktigaste är känslan.

Men självklart, flextalen är en bra riktlinje för t.ex. nybörjare vill generellt ha en mjukare känsla medan den avancerade skidåkare önskar en hårdare.

Vad är det vanligaste misstaget folk gör när de köper pjäxor?

Att de köper för stora pjäxor, både i storlek men också i lästvolym. Du ska helt enkelt tänka mindre när du köper nya pjäxor. När du provar pjäxan så ska du inte behöva spänna åt spännena för att den ska sitta åt.

Får du t.ex. blånagel när du åker skidor så kan de bero på att du har för stora pjäxor eftersom du alltid åker fram och stöter i stortån. Men får du också kramp ofta, så kan de också bero på att du har för stora pjäxor, eftersom du måste spänna åt pjäxan för hårt. 

Slopetrotter sno&sjo 1


Hur vet jag om pjäxan sitter rätt?

Pjäxan ska sitta tight och jämnt åt överallt, plus att det inte ska klämma någonstans. Om det klämmer så finns det också massa småknep som vi kan hjälpa dig med för att lösa problemet.

Ska jag välja en formsprutad pjäxa, eller inte?

Det är alltid bättre med en formsprutad innersko, eftersom precis som det låter, är formad precis efter din fot. En formsprutad pjäxa är hård men eftersom den följer din fot så får du inte ont och du får optimal prestanda.

Men vi ska också komma ihåg att en formsprutad pjäxa kan kosta upp till 10,000 - 11,000. Så det får man själv fundera över om det är värt det.

Om du vill ha en formsprutad pjäxa rekommenderar jag att du ska vara ute i god tid innan du ska skaffa formsprutade pjäxor eftersom det oftast sker i två omgångar. Så, gärna 3–4 veckor innan du ska iväg på skidsemester.

Slopetrotter sno&sjo 2


Hur länge håller ett par pjäxor?

Vanliga pjäxor håller omkring 2 hela säsonger fulla av skidåkning. Formsprutade pjäxor håller ca. 10–11 år och kan därför också ses som en investering.

Vilken storlek ska man ha?

Det kan vara svårt att mäta själv, men det är i cm som du ska mäta dina fötter. Dessutom så finns pjäxor bara i halvstorlekar.

När du provar din pjäxa så är det viktigt att du står upp och flexar framåt, för när du står rakt så ska stortån nå hela vägen fram, men när du flexar så känner du hur foten hamnar riktigt. 

Slopetrotter sno&sjo 3

 

Vad ska jag göra för att undvika kramp?

Hitta rätt pjäxor, alltid med formgjutna sulor! Kanske hjälper det att hitta en storlek mindre pjäxor än dem du har fått kramp i?

Vad ska jag göra om mina pjäxor klämmer?

Det tar ungefär en vecka att köra in dina nya pjäxor och det är först efter det du kan börja känna efter.
Om de fortfarande klämmer då, så borde du skriva ner exakt vart det gjorde ont för det är lätt att glömma det igen. När du har gjort det så gå till en pjäxverkstad och få det fixat.

Det är alltså många saker som du ska tänka på när du ska köpa nya pjäxor. Rekommendationen är därför att gå till en expert som kan hjälpa dig igenom pjäxdjungeln.

För det finns tusentals av pjäxor, men efter en bootfitting så lämnar det dig kanske tre till fyra riktigt bra pjäxor till dig att välja mellan!

Life is better on the Slopes...
/Slopetrotter Skitours

Kategorier: Skidutrustning