Passo Tonale - Tips från guiden till storslagen skidåkning

Upplagt av Angelica den 2019-maj-22 10:15:00

Luta dig tillbaka och låt dig inspireras av den här fantastiskt välskrivna versionen av guidens bästa tips till den perfekta skiddagen!

Föreställ dig att du har bokat en skidresa till Italenska Passo Tonale...

Det är söndag morgon och det är klarblå himmel. Du ankom sent under gårdagen när solen precis gått ner. I morgonljuset ser allt annorlunda ut och när du blickar ut genom fönstret får du för första gången syn på de vackra bergen som sträcker sig så långt ögat kan se. Detta är platsen där Trentino möter Lombardiet.

I fönstret som vetter ut mot söder kan du beundra den majestätiska glaciären. Hit upp ska du kanske bege dig en dag och avnjuta en espresso på 3000 meters höjd? När du kikar ut i fönstret som vetter mot norr så ser du Passo Tonales inbjudande skidområde. Snön glittrar vackert i solskenet och du kan se ända från ditt fönster att skidbackarna är nypreparerade och redo för ett möte med dina nya long-turn-skidor!
Passo Tonale2-2

Du börjar redan planera dagens skidåkning. Du tänker inte på något annat under hela frukosten. Här är frukosten inte dagens viktigaste måltid. Klockan 08:25 står du redo som en av de första i kön till Alpe Alta-liften. Du vet redan att det kommer bli en fantastisk dag. Det kan kännas i luften. Alla dem som har kommit efter dig i liftkön är lite smått irriterade över att de inte kom ut tidigare. När liften öppnas kommer du med den första liften. Hela resan upp tänker du inte på något annat än att åka ner på skidpisten och höra det välbekanta ljudet av snön som knastrar under skidorna.

Efter att ha småpratat med din guide på bussen vet du exakt vart du ska åka någonstans idag. Du kan snabbt bekräfta dina tankar: i mitten av backen håller alla morgonpigga människor till. Men du vet också något som de andra inte gör...

Om du håller till höger nedför backen och svänger mot Ponte di Legno finns det en stor chans att du får köra helt ensam. Efter att ha kört lite i solen på Passo Tonales färska backar känner du dig uppvärmd i kroppen. Du börjar komma ihåg all teknik från den senaste resan. Det är dags att lägga skidorna på de mer utmanande backarna.

Passo Tonale_6-1

Du tar gondolen till toppen av glaciären. Här finns det inte många människor. Det är första dagen på skidresan för många och de flesta håller sig vid de blå backarna. Precis som guiden hade förutsagt. Hela vägen ner till Ponte di Legno kör du utan att stanna. Du får 10,5 km skidåkning och det kan kännas i benen, men på ett bra sätt. Liften upp till toppen är ganska gammal men det gör inget med tanke på utsikten. Medan du transporteras till Ponte di Legno-området får du en liten smak av backarna. Här är backarna omgivna av snötäckta granträd.

När liften når toppen träder du in en annan värld. Du kommer direkt från en snötäckt, karg och hård glaciär och nu blir du utkastad i ett skogstäckt landskap. Det är som att gå in i en tidsmaskin. Skidbackarna är breda, det finns träd på båda sidor och backarna är perfekta. Du ser snabbt varför du har kommit hit. När du ser dig omkring upptäcker du att du är helt ensam. Här finns inte en enda kotte bortsett från liftpersonalen.

Passo Tonale 3

Vid det första åket ner till nästa lift får du fjärilar i magen. Det var länge sedan du åkte på sådana här vackra sluttningar. Det här är vad guiderna kallar "The Ponte High". Ditt breda leende sträcker sig från öra till öra.

På resan upp med liften färdas du genom skogen. Här och där skymtar solen fram mellan träden. Det gyllene ljuset och reflektionerna i snön är nästan magiskt. Utsikten över berget till höger är fantastisk. Vid toppen håller du till höger och flyttar dig mot Temù. De svarta pisterna är nästan helt orörda ännu, trots att det nu är sen förmiddag.

Passo Tonale_lunch

I gondolen på vägen tillbaka till Passo Tonale tänker du på hur fantastisk förmiddagsskidåkningen har varit. Och det här är bara starten på veckan! Under dig skymtar du skidskolan köra förbi slädhundarna och du kan höra barnen skrika av glädje. Du känner dig glad över att ha undvikit morgontrafiken i backen, och nu är det dags för dagens huvudmåltid - lunchen! Det är dags att finna Slopetrotters gemytliga picknick i backen!

Har du redan packat din resväska till Passo Tonale?

Hitta skidresan till Passo Tonale här

Skrivet av: Slopetrotters guider i Passo Tonale 2018-2019

 

Kategorier: Insider, Italien, Skidguide, Passo Tonale