Les Arcs - exceptionell skidåkning för alla

Upplagt av Elsa Börjesson den 2019-nov-26 13:31:31

Les Arcs är en fransk skidort som bjuder på äkta fransk charm och enastående omgivningar. Tillsammans med La Plange utgör Les Arc det 425 kilometer stora skidområdet Paradiski - ett snösäkert område med både två glaciärer och två toppar på 3 000 meter.  

Byn består av fyra olika delar som alla är bilfria, vilket tillsammans med de många mysiga byggnaderna i chalet-stil skapar en gemytlig atmosfär.  

Les Arc2

 

Skidåkning för alla slags åkare

Det stora skidområdet erbjuder någonting för var smak. Pisterna varierar i svårighetsgrad och man kan bland annat ta sig ner för berget på glaciärer, i skogar, off-pist eller i nybörjarbackar. Les Arcs är ett bra val för alla typer av skidåkare och för den som vill maximera skidåkningen på sin skidsemester. Här finns många breda boulevarder med massvis av plats och en speed-pist där rekordhastigheten är över 250 kilometer i timmen.  

Les Arcs är även ett perfekt val om ni reser ett gäng tillsammans där ni är på olika nivåer vad gäller skidåkningen. Här finns nämligen enastående pister för den som aldrig åkt skidor tidigare såväl som för den kräsne skidexperten.  

Skidområdet är som ovan nämnt sammankopplat med La Plange och dit tar ni er smidigt med en dubbeldäckad svävarbana, “Vanoise Express”.  

Les Arcs3

 

Effektivt, snösäkert och vackert skidområde

Skidåkningen i Les Arcs är verkligen magnifik. Njut av den rena luften och den perfekta snön och blicka ut över en av Europas vackraste naturliga amfiteatrar.  

Dessutom är skidområdet genomtänkt och enkelt att ta sig runt i. Här finns ett välfungerade liftsystem med många snabba stolliftar och det bästa är att i flera av dessa har man en enastående utsikt över dalen La Rosiére och det pampiga berget Mont Blanc.  

Les Arcs

Betagande vyer

För den som får mersmak på vackra vyer efter att ha åkt stollift rekommenderar vi ett besök till L’Aiguille Rouge, den röda spetsen. denna fantastiska utsiktsplats på 3 226 meters höjd väntar en 360 graders panoramautsikt över det ståtliga Mont Blanc, bergstopparna Mont Pourri och Pierra Menta samt den italienska alpkedjan  

För att komma hit från Arc 2000 tar man Varet-gondolen till Aiguille Rouge-gondolen. Från Arc 1800 tar man Transarc-gondolen till toppen, åker skidor ner till Varvet-gondolen, för att slutligen ta Aiguille Rouge-gondolen. 

Utsiktsplatsen kan nås av både skidåkare och fotgängare. En gångbro har installerats så att alla kan beundra alpbergens skönhet. Skidåkare kan ta den röda eller svarta pisten ned och fotgängare kan ta kabinliften efter att ha beundrat klart den exceptionella vyn.  

Les Arcs4

Les Arcs by, afterski och nattliv 

Som tidigare nämnt består Les Arcs av fyra olika delar, Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 och Arc 2000. Alla bydelar erbjuder ski-in/ski-out och det är relativt enkelt att ta sig runt mellan dem både till fots och på skidor.  

Arc 1950 och Arc 2000 är perfekta för familjer, medan Arc 1800 även passar vängrupper som vill ha lite mer byliv.  

Afterskin i Les Arcs är generellt sett inte av det vildaste slaget, men det går absolut att hitta festlig afterski, speciellt i Arc 1800. Här finns både livliga barer och den största nattklubben i området, Apokalypse.  

L’Apette som ligger i pisten ovanför Arc 1800 är ett perfekt första stopp på afterskituren. Här kan man både beundra den vackra utsikten från den sköna solterrassen, men också dansa loss till live DJ:ens musikval. Stället stänger samtidigt som liftarna, så efter en stund här får man ta pisten ner till byn och fortsätta sin kväll där.  

Om du vill ta en drink på berget rekommenderar vi Igloo-village vid Arc 2000. Här bjuds man på en speciell upplevelse, där både flera möbler och den spektakulära dekoren är skapade av is.  

Den populära afterskibaren La Folie Douce, som finns på flera skidorter i de franska alperna, finns även representerad i Les Arcs. Dels har de tre olika restauranger, men säsongen 19/20 öppnar även ett av deras originella afterskiställen i Arc 1800. Här välkomnas gammal som ung och man kan ta sig till den galna festen både via gondol och skidor eller till fots.  

Les Arcs5

Skåla i iskallt bubbel på Igloo bar, bokstavligen.

Snöaktiviteter 

Om man behöver en paus i skidåkandet finns det gott om utomhusaktiviteter att prova på i Les Arcs. Alla fyra bydelar har många aktiviteter att erbjuda, med de flesta finns att hitta i Arc 1800. Skidskolan ordnar ‘snowshoeing’, en vandring i snöskor, som är perfekt för dig som vill komma ut på berget och hitta orörda platser med fantastiska vyer men ändå pausa från skidåkningen. 

En annan favorit hos oss är Toboggan-pulkaåkning. Det finns banor både i Arc 1600, Arc 1800 och Arc 2000, och om man bara har tid att prova en rekommenderar vi den i Arc 2000. Banan är tre kilometer lång och bjuder på adrenalinkickar och spektakulär utsikt (om man hinner kika på den). Banan är öppen för alla med ett giltigt liftkort.  

Les Arcs8

Les Arcs har alltså riktigt mycket att bjuda på, både när det kommer till aktiviter, afterski och byliv - men framförallt gällande skidåkning. Här väntar natur- och skidupplevelser utan dess like!

Vill du också uppleva Les Arcs fina by och fantastiska skidåkning? Se alla våra skidresor genom att klicka på knappen härunder. 

SKIDRESOR TILL LES ARCS

Kategorier: Frankrike, Les Arcs