Sauze d’Oulx - långa mysiga skogspister i vackra miljöer

Upplagt av Angelica Svensson den 2019-jul-29 13:29:25

Finns det något bättre än att starta dagen tidigt med nypreparerade folktomma pister? Om ditt svar är nej, finns det inte mycket som stoppar dig för att bege dig till den Italienska pärlan Sauze d’Oulx. Här har du ett område med härliga långa skogspister, varvat med en och annan OS-pist. Ett område med stor tillgång till röda pister, samt en del blå och även svarta pister.

Läs vidare för mer inspiration och tips om denna italienska doldis.

Sauze-NortlanderLånga skogspister

Pisterna i Sauze d’Oulx kännetecknas främst av all den skog intill pisterna, vilket även på snöiga och dimmiga dagar bidrar till god sikt i backen. En åktur från toppen och hela vägen ner till byn kan ge även den mest vältränade skidåkaren mjölksyra i benen med tanke på pisternas längd 

Området är känt för sina långa skogsbackar och vackra omgivningar. Eftersom Sauze d 'Oulx inte är särskilt känt förutom för lokalbefolkningen och i allmänhet italienarna, finns det i vardagen nästan inga människor i sluttningarna, eftersom platsen ännu inte är fylld med turister. 

Med sitt perfekta läge är det enkelt att ta sig vidare ut i skidsystemet som innefattar hela 400 km pist, där området främst präglas av röda pister. När man senare på dagen ska börja tänka på refrängen, har man endast en lift från systemets sammanknytnings punkt, toppen Fraitive, som man ska hinna innan 16-tiden. Vilket ger en massor av härlig tid till att uttnyttja dagen på bästa sätt

Sauze dóulx-1

Bra lutning på backarna och härlig offpist - Via Lattea

Sauze d 'Oulx är en del av ett större skidområde som kallas Via Lattea. Området består av Sauze d'Oulx, Sansicario, Sestriere, Cesana, Claviere och sist men inte minst Montgenévre i Frankrike. Totalt finns det 400 pistkilometer, varav 220 röda. Således är skidområdet Via Lattea ett område som huvudsakligen besöks av erfarna skidåkare.

Från toppen tar du dig enkelt över till Sestriere och den del i utkanten av området som kallas Borgata. Här hittar du Via Latteas högsta skidåkning, och områdets högsta topp på hela 2823 m.ö.h. För att ta sig hela vägen upp till toppen måste man färdas den sista biten med knappliften La Motta. En tur som endast rekomenderas för erfarna åkare då turen innebär en brant åktur med en höjdskillnad på 350m. Däremot gör utsikten det värt det alla dagar i veckan. Från toppen börjar man med pist 31, en utmannande svart pist som håller sig välpreparerad under hela dagen. Vidare sen kan man antingen välja svarta eller röda pister för att ta sig vidare ner för berget. Ett långt härligt åk, där mjölksyra i benen är något som utlovas.

Sauze_offpist

Montgenévre 

Varför inte passaoch uttnyttja hela sitt liftkort och ta sig över till den franska sidan av systemet. I ett 6-dagars liftkort ingår en dag i Frankrikes Montgenévre. Detta är ett härligt område som i sig innefattar cirka 110 km pist, och skidåkningtvå sidor av byn. Tar man sig hela vägen upp i lift 95 har man möjligheten att stå precisgränsen mellan Frankrike och Italien. En utflykt till detta område tar mellan 1,5 timme till 2,5 timme beroende på hur mycket man står på. Vilket innebär att man får lägga en hel dag för attuttnyttjat tiden till fullo.  Vi rekommenderas varmt att man gör detta om man vill ha stor variation på skidåkning och samtidigt grym off-pist!

Sauze_lift-3

Liftsystemet i Sauze d’Oulx

Det finns två liftar i Sauze d 'Oulx som går nere från byn. Den första och mest eftertraktade kallas Clotes. Eftersom Clotes-liften ligger högst 5 minuters promenad från det lokala torget "Piazza Assietta", använder många den. Härifrån kan du sedan hoppa direkt upp i en annan lift för att komma till de högre backarna. Den andra liften från staden heter Sportinia. Denna lift ligger lite längre uppför berget än Clotes och används främst av de som bor högre uppe i byn. Fördelen med liften Sportinia är att inte många använder den på morgonen, eftersom de hellre vill åka från Clotes. Därför finns det sällan en kö till liften Sportinia så om du vill komma till sluttningarna snabbare så är ett tips att ta denna liften. 

Åk till Sauze nästa vinter om du vill uppleva idylliska skogspister och ha gott om plats i backen!

LÄS MER OM SAUZE D'OULX

Kategorier: Italien, Guide till skidorter, Offpist, Sauze d'Oulx