Här får du flest pistkilometer för pengarna

Upplagt av Camilla den 2018-sep-25 10:06:51

Möjligheterna är många när skidresan ska planeras och det kan vara svårt att se var du får mest skidåkning för pengarna... Är det sydpå i Alperna eller uppe i norr?

Det kan jag som tur är berätta för dig!

Jag har nämligen skapat en pistkilometerindex som kan ge dig en överklick var du får mest skidåkning för pengarna.

Slopetrotter-Liftkort-Skema-SE-2

 

Flest antal dagar och timmars skidåkning

Om området storlek är den viktigaste faktorn när du ska bestämma vart du ska på skidsemester så är Bad Gastein och Canazei de ultimata skidorterna. Här får du 760 och 1220 km pist svarande på ca. 10 och 16 dagars skidåkning.

Det betyder också att du ska åka på nya pister varje dag, annars kan du med säkerhet lägga till ett par extra dagar.

Jämför vi med t.ex. Sälen får du 83 km pist som svarar till ca. en dags skidåkning. Det betyder att i Sälen så når du att köra i skidområdet en del gånger med ett liftkort till sex dagar.

Canazei-1

 

De billigaste pistkilometerna hittar du i...

Alperna!

Här betalar du endast från 2.4-4.4 kr/km beroende på vilken destination du väljer. I exempel Zillertal betalar du endast 3,9 kr/pistkilometer, samtidigt som du får 625 km pist att utforska.

Om vi jämför Zillertal med Hemsedal i Norge får du i Hemsedal betala 57 kr per pistkilometer - vilket alltså är ett allt dyrare nöje. 

Utöver det så bjuder Hemsedal endast på 44 km pister, vilket betyder att du får väldigt mycket fler pister i Zillertal.

Sauzedoulx pist

 

Om du letar efter det billigaste liftkortet

Även fast liftkortet är inkluderat i de flesta paketresor utgör det fortfarande en av de större utgifter när skidsemestern ska betalas. Så var får du egentligen det billigaste liftkortet? Det gör du i Sauze d'Oulx!

Jämfört med Trysil så sparar du hela 895 kr genom att köpa ditt liftkort i Sauze d'Oulx framför i Trysil. Men bara för att liftkortet är billigt betyder inte det att skidsystemet också är det... Sauze d'Oulx var nämligen värd för vinter OL 2006 vilket ledde till många förbättringar av både lifter och pister. Det är alltså den ultimata destinationen för dig som föredrar fantastisk skidåkning till ett riktigt bra pris.

Men vad betyder det egentligen?

Såklart är en skidsemester mer än bara pistkilometer, kronor och ören. Därutöver är det också svårt att undkomma att vi alla har olika önskemål till vår skidsemester. Men det jag prövar att säga är att när du bokar din skidsemester till Alperna så får du faktiskt ofta mycket mera skidåkning för pengarna.

Life is better on the Slopes...

Kategorier: Skidåkning