Gressoney - en dold italiensk pärla

Upplagt av Elsa Börjesson den 2020-mar-09 11:38:12

Fantastiska pister, italienska pizzor och den vackra utsikten från Passo Salati. Detta är endast några av de saker som kännetecknar härliga Gressoney. Om du är en tvättäkta skidåkare som vill att skidåkningen och naturen ska vara i centrum under din semester är detta stället för dig.  

Gressoney kommer inte att göra dig besviken med sitt skidsystem, Monterosa Ski. Här finns hela 180 kilometer pist som sträcker sig över tre dalar - Alagna, Champoluc och självklart Gressoney.  

Gressoney

Skidåkningen här passar den lite mer erfarne skidåkaren då majoriteten av pisterna är röda och svarta. Det finns dock även ett gäng blåa pister, vilket gör att Gressoney har något att erbjuda alla typer av skidåkare. 

Vacker natur i Gressoney

Liftkortet gäller i hela Monterosa Ski området och utöver detta är det giltigt en dag i ett annat system i Aostadalen. Därför är det möjligt att göra en dagsutflykt till bland annat Pila eller maffiga Cervinia där Matterhorn finns, även känt som Tobleroneberget.  

Om det räcker med att se en liten del av Matterhorn, behöver du inte ta dig hela vägen till till Cerviniadu kan se toppen av berget från Gressoney när vädret tillåter.  

Något av det absolut bästa med Gressoney är den fantastiska naturen och att det verkligen känns som om man är ett med naturen eftersom det är så tyst här. 

Gressoney skidåkning

Offpistmecka 

Gressoney har smeknamnen “offpistmecka” och “Den dolda italienska pärlan” och man kan lugnt konstatera att skidorten verkligen lever upp till förväntningarna som skapas av dessa namn.  

Vanligtvis faller det stora mängder snö här under vintersäsongen och puderåkning är vardagsmat. Om du letar efter lite tuffare utmaningar och inte känner dig nöjd med att glida runt i de otroligt väl preparerade pisterna ska du ta dig till Punta Indren. Punta Indren är ett offpistområde här i Monte Rosa Massivet och det ligger på hela 3 275 meter över havet.  

Eftersom det är offpist du åker, är det på egen risk och det är otroligt viktigt att du har med dig lavinutrustning av säkerhetsskäl. Det är obligatoriskt att ha en transceiver, eller en så kallad lavinsändare, och en rekommendation är att även ha med sin en ABS-ryggsäck, en spade och en sond. Det är helt enkelt bara att packa ner utrustningen i ryggsäcken, sätta transceivern och sedan beundra den vackra utsikten och börja pumpa puder tills benen är fulla av mjölksyra.  

Om du vill åka mer offpist än endast i Punta Indren finns möjligheten att hyra en av de rutinerade och erfarna bergsguiderna som vi har här i byn. De erbjuder allt ifrån “vanliga” offpist-turer till Heliskiing.  

Gressoney offpist

En dold italiensk pärla med mycket att erbjuda 

Att Gressoney är en dold italiensk pärla kan vi guider verkligen intyga. Detta märker man inte minst för att det är en otroligt genuin känsla som genomsyrar hela byn.  

Den lokala befolkningen är väldigt trevlig, serviceminded och tillmötesgående. Utöver detta är relationerna mellan byns invånare ofta personligeftersom det inte bor särskilt många här, vilket är väldigt mysigt och rogivande.  

En annan stor fördel med Gressoney är att det är relativt billigt att äta goda italienska delikatesser i backen i jämförelse med andra och större skidorter. Här finns många mysiga italienska restauranger i pisten som alla har sin egen specialitet.  

Restaurangerna är perfekta för att ta en paus på och fylla på med energi för att kunna ge sig ut i backarna igen. Områdets bästa pizza hittar du på Restaurang 2727 Colla Bettaforca, medan den bästa pastan finns på Morgenrot. De krispiga och saftiga croissanterna och en liten men god och effektiv espresso kan du finna i princip överallt.  

Gressoney kaffe

Om skidåkning och billig pizza i världsklass lockar, så är detta verkligen stället för dig och vi hoppas se just DIG här snart! 

Snöiga hälsningar från säsongsguiderna i Gressoney säsongen 18-19.

SE SKIDRESOR TILL GRESSONEY

Kategorier: Italien, Gressoney