<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358142404649489&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tips och råd till en skidsemester med små barn

Upplagt av den 2021-feb-24 16:15:56

Att åka på skidsemester till Alperna med sitt/sina barn eller barnbarn är en fantastiskt rolig upplevelse! Men det är viktigt att barnets första minne med skidåkningen blir så bra som möjligt, så att barnet har lust att fortsätta!

Därför vill vi ge dig ett par tips och råd att tänka på när du och ditt/dina barn ska åka skidor ihop för första gången.

När kan barnet lära sig åka skidor?

När barnet ger uttryck för att vilja lära sig åka skidor så kan du starta när som helst. Men annars är det bra att börja när barnet är 3 år, för så har muskelstyrkan och koordinationen blivit så pass bra att de kan bromsa och svänga på egen hand.

skidor barn

 

Detta ska du tänka på första gången ditt barn ska åka skidor

För det första, det ska kännas kul för barnet att för första gången åka skidor. Därför kan du förbereda ditt barn redan innan ni ska ut i backen för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt.

Det är därför en bra idé att testa utrustningen hemma, så att barnet kan bli trygg och bekväm med detta. Hyr du utrustning så är det en bra idé att öva lite på hotellet/lägenheten innan ni ger er ut i backen.

Att välja rätt destination är också viktigt att tänka på. Det ska vara en barnvänlig destination som har många fina barnbackar och gärna ett barnområde.

Våra mest barnvänliga destinationer är Livigno, Passo Tonale och Wagrain.

skidskola barn


Vad är bäst skidskola, eller lära barnet själv?

Det är ingen hemlighet att svenskar har ett rykte att vara ett folk som är födda med skidorna på fötterna. Därför kan det kännas som en tradition att själv lära barnet åka skidor.

Men vi rekommenderar ändå alltid att boka skidskola om ditt barn ska åka skidor första gången.

Detta är på grund av att det oftast är roligare för barnet att vara omgiven av andra barn som också ska lära sig att åka skidor. Plus att barnet lär sig snabbare om barnet har roligt!

Det du kan göra är att förbereda barnet på gruppundervisningen genom att vänja barnet vid sina skidor och utrustning. Detta kan du göra genom att dra ditt barn på sina skidor med en stav på flack mark. Om barnet känns mycket rädd och otrygg så rekommenderar vi privatundervisning.

En annan fördel för barnet att börja med skidskola är att du inte är med. För barn både utvecklas och vågar testa mer när den känner att ingen förälder ser på!

skidskola barn 2

 

Vad ska jag göra första gången jag åker skidor med mitt barn?

När du åker själv med ditt barn är det viktigt att du inte ger muntliga instruktioner. Det du ska göra är att säga “se vad jag gör!”. För barn lär sig nämligen mest genom att härma.

Du kan starta flackt och åka bredvid, eller så kan du välja att ha barnet mellan dina ben så att ni gör en pizza tillsammans.

Ett annat tips för att inte få griniga barn är att ha med dig lite snacks och ta många pauser!

Kom ihåg, det ska vara roligt för barnet att lära sig att åka skidor! Så du ska aldrig tvinga ditt barn att åka pist eller lift själv. Barnet kommer själv att säga till när den är redo att testa själv.

tips till barnfamiljer

 

Vilka kläder ska mitt barn ha?

Detta är en av fördelarna med att lära ditt barn att åka skidor i Alperna, det är oftast inte lika kallt som det kan bli i de svenska fjällen. Det vill säga att det är lättare att hålla värmen, vilket är superviktigt när du ska lära ditt barn att åka skidor.

När du ska klä på ditt barn så är det lager på lager som gäller. Det första lagret ska vara ett underställ som andas och håller värmen. Det andra lagret ska gärna vara något varmare t.ex. en fleecetröja- och byxor. Det sista lagret är termobyxor och en jacka som inte har en luva, för att inte barnet ska fastna någonstans.

Barnet ska ha ett par ordentliga vantar gärna med ett par fingervantar under. Utöver detta så är en rånarluva ett bra inköp!

barn skidsemester


Hyra eller köpa skidutrustning

Åker ni flera gånger per år så kan det vara värt att köpa utrustning. Men åker ni typiskt en gång om året så passar det fint att hyra.

Barn använder ofta inte stavar upp förrän de är 5-6 år eftersom det oftast är i vägen, därför behöver du inte investera i detta först när barnet har blivit lite äldre.

Men en bra investering oavsett om du har köpt eller hyrt utrustning, är en bra hjälm och ett par bra skidglasögon som inte immar igen.

Som sagt, det absolut viktigaste är att ni har roligt ihop, så kommer er första resa till Alperna att bli fantastisk!


Life is better on the Slopes...
Slopetrotter 

Kategorier: Familj, Tips & Trix