<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358142404649489&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Din guide till snögaranti i Alperna

Upplagt av den 2021-feb-24 16:16:28

Är du en av dem som febrilt följer väderutsikten veckorna innan du ska åka på skidsemster? 

Isåfall kommer denna artikel kunna underlätta sökandet av en snösäker skidort för dig. 

Vi på Slopetrotter känner väl till bekymringen många gäster har nämligen: tänk om det inte är snö nog...

Det behövs inte så mycket... 

Den bästa nyheten för dig är nog att det faktiskt inte behövs särskilt mycket snö för att du ska kunna åka skidor. Faktum är att det endast behöver vara 20cm snö. Det ska alltså vara en väldigt dålig vinter för att din skidåkning ska förstöras på grund av brist på snö. 

Du ska därför inte ta ut några sorger i förskott när du är på hemmaplan. Om det mot förmodan är mindre än 20cm, lever skidorterna av att få skidgäster på besök. Av den anledningen har man på alla Slopetrotters skidorter även snökanoner som preparerar pisterna med konstsnö. 

Slopetrotter-18-dec-gif

... men riktig snö är givetvis bäst!  

När det med konstsnö är sagt, är det inte tvivel om att en härligt snöfylld väderprognos är att föredra. 

Om du gärna vill känna dig säker på att du ska uppleva gott om snö på din skidsemester ska du, när du bokar en skidresa,  ta med i beräkningarna 

1. Hur högt skidorten ligger

2. Om den ligger i närheten av en glaciär

Skidorter som ligger högt 

Det är nog inte en överraskning att det är större chans för snöfall om skidorten ligger högt. Ju högre upp - desto kallare. Och ju kallare det är, ju bättre chans är det för snöfall.

Här ska du dock också vara uppmärksam på följande:

  1. Hur högt upp kan du komma med liften? 
  2. Hur högt själva byn är placerad 

slopetrotter-skiferie-2020

Det finns skidorter där det med hjälp av liftar är möjligt att komma riktigt högt upp i terrängen och åka skidor därifrån. Men bara för att du har möjlighet att komma högt upp när det gäller skidåkning, behöver det inte betyda att själva byn (där du ofta vistas) ligger högt. 

Om du gärna vill vara säker på god skidåkning hela vägen från byn och upp till toppen är det därför en bra idé att kika på skidorter där själva byn också ligger högt. 

Följande destinationer är snösäkra i den bemärkelse att både byn och skidområdet ligger högt. 


Glaciär-skidåkning

Om du väljer en skidort vid en glaciär kan du vara mer eller mindre säker på att det kommer att vara bra snöförhållanden. 

En glaciär ligger i de översta delarna av skidterrängen vilket gör att man ofta kan åka skidor ända fram till sommarmånaderna. Du behöver absolut inte vara orolig huruvida du klarar av skidåkning uppe på en glaciär. På många skidorter går det liftar till toppen av glaciären där du kan välja på både blå, röda och svarta nedfarter.  

Glaciärer erbjuder därmed omväxlande skidåkning för alla nivåer där de flesta bör kunna hänga med! 

Passo Tonale glaciar

Dessa skidorter erbjuder skidåkning uppe på glaciär:

En glaciär ligger oftast högt uppe, så när allt kommer omkring så handlar snösäker skidåkning om att du ska befinna dig högt uppe

Nu återstår det bara för mig att säga - god jakt på goda snöförhållanden! 

Kategorier: Gletsjer, Guide till skidorter