Corona och paketresor - detta ska du veta

Upplagt av Camilla den 2020-sep-28 09:41:32

Covid-19 och skidsemester är inte den mest självklara kombinationen, det är vi väl medvetna om och 2020 har hittills varit en brant uppförsbacke för reseindustrin.

Även om världssituationen har satt käppar i hjulet för resandet, finns det goda möjligheter för dig att packa väskan och bege dig på semester. När du gör det finns det ett par saker du kan göra för att både du och din semesterkassa ska vara säkrad. 

I denna artikel kan du läsa om hur du bäst garderar dig när du gärna vill resa på skidsemester i dessa Corona-tider.

Receptet är egentligen rätt simpelt, köp en paketresa genom en resebyrå som är medlem av en resegarantifond.

Vad innebär det att boka en paketresa?

Låt oss få definitionen på plats av vad en paketresa är innan vi fortsätter. En paketresa är nämligen den grundläggande parametern för att Covid-19 inte kan komma och förstöra din skidresa (mer än nödvändigt). En paketresa består av minst 2 element man köper på samma tidpunkt av samma leverantör.

  • Transport (flyg, tåg eller buss)
  • Boende (hotell, lägenhet, chalet eller stuga)
  • En turist-relaterad utgift (t.ex hyra av skidutrustning och/eller liftkort)

När du bokar en resa med oss uppfyller du nästan alltid dessa kriterier, för om du väljer att ta bilen till Alperna räknas det fortfarande som en paketresa om du köpt boende och liftkort genom oss.

Varför är det mer säkert att boka via resebyrå än på egen hand?

Så snart du bokat en resa via en resebyrå faller ditt köp in under paketreselagen vilket ger dig en stor trygghet och skyddar dig när du bokar en resa. Denna lagstiftning täcker endast paketresor och inte om du själv skulle sätta samman en resa.

Zillertal

Kontrollera vilken resegarantifond resebyrån är medlem av

Alla resebyråer som säljer resor i EU ska enligt lag vara medlem av en resegarantifond i ett av EUs medlemsländer. Ordningen täcker förlorade pengar och utgifter såsom gottgörande samt hemresekostnader om ett företag går i konkurs.

Nu kommer detaljen som du ska vara väldigt uppmärksam på!

En resebyrå kan nämligen fritt välja vilken resegarantifond man vill vara medlem av, och det är skillnad på olika länders resegarantifonder. Det är denna detalj som ställde till det för många konsumenter under vårens nedstängning på grund av Corona.

Tar vi Holland som exempel, räcker det att medlemmar av den holländska resegarantifonden betalar tillbaka genom vouchers istället för att få kontant återbetalning.

Vi har valt att vara medlemmar av den danska Rejsegarantifonden som ger maximalt skydd till dig som konsument. Som resultat av det kunde vi i maj betala tillbaka alla pengar till 15.000 gäster som inte kunde åka på sin skidsemester i mars och april på grund av Covid-19.

Det är alltså en väldigt bra idé att du kontrollerar vilket lands resegarantifond som resebyrån är medlem av. Vårt medlemsnummer är 1712 i den danska resegarantifonden.

Skidresa vs. boka på egen hand

Som vi tidigare nämnt är receptet förhållandevis enkelt - välj en paketresa när du ska resa och välj en resebyrå som är medlemmar av en resegarantifond som säkrar kontant återbetalning.

Det finns även andra fördelar med att välja en paketresa framför att boka en resa på egen hand. Vilka dessa fördelar är kan du läsa om i vår guide om skillnaden mellan paketresa och gör det själv.

PAKETRESA VS. BOKA PÅ EGEN HAND

 

Skidresa och Corona - genomförandet av skidresan

Vi är många som verkligen håller tummarna för att vi kan åka på skidsemester i vinter, och är det några som önskar det ännu högre än oss är det skidorterna runtom i Alperna.

En stor del av ländernas bruttonationalprodukt kommer från deras turism och de gör därför allt i deras makt för att vi ska kunna besöka dem.

Redan nu börjar det utformas tydliga riktlinjer hur det kommer att se ut på de olika skidorterna. Nedan följer ett par riktlinjer som du kan räkna med kommer att finnas runtom Alperna.

MUNSKYDD: Alltid krav på munskydd på när du är inomhus på offentliga platser, bortsett från när du sitter ned vid ett bord.

HANDSPRIT: Det kommer finnas handsprit tillgängligt på alla offentliga platser.

AVSTÅND: En meter mellan sällskapen kommer vara den allmänna standarden.

RESTAURANG OCH BAR: På de flesta restauranger är det sittande betjäning / servering. Du ska alltså vänta tills servitören kommer till dig vid bordet.

TUBHALSDUK: Du ska bära en tubhalsduk över näsa och mun när du är uppe på berget (detta gäller istället för munskydd) Vi har samlat detaljerade förhållningsregler för respektive skidort på vår hemsida

Till slut vill vi säga att du alltid är välkommen att höra av dig till oss om du har några frågor eller behöver råd gällande din skidresa och Corona-pandemin.

Vi hoppas vi får ta hand om dig och din skidresa till Alperna!

Kontakta oss gärna på 0440 - 57 57 37 eller klicka på knappen härunder.

JAG VILL BLI KONTAKTAD

 

Kategorier: trygghet, covid-19, paketresa