Champoluc för alpromantiker

Upplagt av den 2021-feb-24 16:00:18

Champoluc… det var kärlek vid första ögonkastet! Dina vackra vyer, italienska charm och avslappnade attityd fick mig att bli lindad runt ditt lillfinger.

Har du också en förkärlek till vacker och orörd natur så kommer du, precis som många andra svenskar, också att falla för den italienska pärlan Champoluc!

Skidåkning, skidåkning och åter skidåkning!

I Champoluc handlar allt om en sak och det är skidåkning. Här spenderas hela dagen på pisten och på kvällarna är det återhämtning på schemat, så att du har massa av energi till nästa skiddag.

Det vill säga, om du älskar att vara först ut och sist in så kommer du att känna dig som hemma i Champoluc!

Det 180 kilometer stora skidområdet, Monte Rosa, erbjuder dessutom kvalitativ skidåkning med välpreparerade och breda pister!

Skidområdet består nästan endast av fina röda pister utan transportsträckor, det betyder att svensken (som är ett skidåkande folk) kommer att trivas som fisken i vattnet i Monte Rosa!

Undvik...
Soliga helger, om du kan. Pisterna är lugna på vardagarna men så fort solen tittar fram under helgen invaderar jetsetare från de närliggande storstäderna skidområdet.

Champoluc randone


Hit vallfärdar skidåkare som tillber offpisten

Har du ett par breda plankor där hemma som ligger och väntar på att få komma med ner till Alperna? Då ska du packa ner ABS-ryggsäcken plus plankorna och bege dig mot offpistmeckat, Champoluc!

Det bästa är att offpisten är lättillgänglig, du behöver alltså inte gå långt för att komma till orörd pudersnö.

Dessutom så ligger pudersnön kvar länge, eftersom det inte finns så många skibums som jagar nysnö! Så här behöver du inte känna dig stressad när det första dumpet har lagt sig som ett täcke över skidområdet.

Tips: Det lättaste åket men som ändå ger mycket, är offpisten mellan Gressoney och Alagna från Salatitoppen.

Champoluc pist

 

Det är bara du och pisten

I Champoluc finns det inte så många människor, vilket betyder att du ofta har pisten för dig själv!

Det är du och pisten, ett passionerat möte där ni två lär känna varandra utan distraktioner. Du kan fokusera på dig själv och låta skidorna spontant och oplanerat ta dig ner för pisten.

En fördel med att det är lite människor är såklart att det inte finns så många liftköer, plus att pisterna håller sig bra långt in på eftermiddagen. Detta betyder att du kan njuta av kvalitativ skidåkning hela dagen! 

Champoluc kyrka

 

Charmerende och genuin by

Champoluc har några anspråkslösa restauranger och pistrestaruanger. Här kan du komma bort från de falska turisthaken och istället komma närmare en genuin kultur.

Befolkningen i Champoluc är väldigt medvetna om detta och vill gärna behålla denna naturliga charm och avslappnande atmosfär som finns i byn.

Detta betyder också att Champoluc inte är ett ställe för partyprissarna eller för dig som älskar fartfylld afterski.

Men det betyder inte att det inte finns afterski! Nära gondolen ligger den mysiga och rustika Atelier Gourmand and the Bistrot, där dryck serveras med läcker antipasto!

Det finns alltså ställen där du kan avsluta dagen med en Aperol Spritz i handen samtidigt som du planerar morgondagens skidrunda.

Champoluc lunch

 

Svårslagna matupplevelser

I Champoluc finns det gott om storslagna matupplevelser både nere i byn och uppe i pisten.

Äta i byn...
Vi tipsar, La Grange som ligger lite utanför byn för här kan du räkna med äkta hemlagad italiensk mat av världsklass. Servicen är också utmärkt vilket bidrar till en riktigt trevlig upplevelse.

Luncha på pisten...
På Stella Alpin som ligger på pisten får du Champolucs bästa lunch. I starten av säsongen hämtar ägaren sin mor nere i byn och kör henne upp för berget i sin lilla fiat till Stella Alpin. Sedan blir hon boendes där resten av säsongen och lagar hemlagad pasta för hand! Detta serveras med hemlagad pesto och en fantastisk utsikt över skidområdet.

Det råder ingen tvekan om att svenskar gillar Champoluc. Men det är en gåta varför inte fler skidfantaster har upptäckt denna italienska pärla! 

Life is better on the Slopes...
Slopetrotter Skitours

Kategorier: Italien