Cervinia - följ med på en virtuell  pistvisning i ett av Europas största skidsystem

Upplagt av den 2021-feb-24 16:07:18

Matterhorn... 

Du känner säkert igen det från Toblerone-chokladens förpackningar. Majestätiskt, karaktäristiskt och mäktigt. 

Det är kanske inte så konstigt att Matterhorn är ett av världens mest fotograferade berg. För när man ser det pyramidliknande berget, så är choklad faktiskt inte det första man tänker på - utan skidåkning!

Följ med på en pistvisning av Cervinias skidsystem:

Cervinia lift matterhorn


Chocolate-vibes, lång fallhöjd och friska vindar

Matterhorn, eller Il Cervino som italienarna även väljer att kalla det reser sig över byn i norr och markerar tydligt gränsen mellan Schweiz och Italien. Det är nämligen just Matterhorn sett från den schweiziska sidan som ger mest chocolate-vibes. 

Bergets branta sidor gör det svårt att greppa att det faktiskt är möjligt att skida ned för berget – vilket har blivit en sport för extremskidåkare.  

Toppen av Pancheron-liften är man så nära Matterhorn som man kan komma med lift. Det är även här vi samlas när vi ger en pistvisning av systemet till våra gäster. 

På väg upp i liften kan du se hur träden blir färre och till sist ser du bara snötäckta berg. Förklaringen är Cervinias höga belägenhet. Luften är friskare, fallhöjden längre och utsikten är makalös.

Nästa stopp är Plan Maison vilket betyder Hemmaplan på svenska. Det passar faktiskt ganska bra, då det är hjärtat av Cervinias liftsystem och ett måste för att ta sig högre upp i systemet.  

shutterstock_726696451

 

Glid igenom Cervinias breda pister 

Cervinias skidsystem är ett av Europas största som består av tre olika dalar som ligger i både Italien och Schweiz. 

Just den italienska delen av Cervinia beskrivs ofta som en lillasyster till schweiziska Zermatt. De långa breda pisterna längs Cervinias soliga sluttningar är nämligen snällare än de branta nedfarterna på den schweiziska sidan. 

I Cervinia hittar du även Matterhorn Glacier Paradise som är det högsta skidområdet i hela Europa. Här kan du åka skidorTheodulglaciären 365 dagar om året. 

När du tar gondolen upp till Klein Matterhorn uppe vid Glacier Paradise har du god sikt över glaciären.  

Ge dig ut på observationsplattformen för att få 360 graders utsikt över Medelhavet. På en molnfri dag är det inte helt omöjligt at spotta Mont Blanc bland bergstopparna.  

Slopetrotter-Cervinia-gondol

 

Maxa i Zermat och avsluta på soldäcket

Från den schweiziska sidan är det ett helt annat Matterhorn du kan se än från Plan Maison från den italienska sidan. Bergstoppen är inte lika “mullig” längre och har en mer spetsig och majestätisk look. 

Det är inte så konstigt att berget kallas för de schweiziska alpernas juvel”.  Allra bäst utsikt över Matterhorn får du i Rothorn som ligger längst bort i Zermatt.  

Zermatt är inte lika högt beläget som Cervinia, så det är här du kan njuta av skogsturer och transportsträckor fyllt med djur och natur. 

När dagen lider mot sitt slut så finns det ett säkert kort där du kan fånga den bästa eftermiddagssolen 

Chalet Plantorette’s soldäck med en Aperol spritz. 

Så behöver du bara spänna upp pjäxorna och luta dig tillbaka medan du ser solens sista strålar försvinna bakom bergen i väst.

Chalet PlanTorrette Cervinia

Jag hoppas att vi ses vid Pancheron-liften i vinter för en rundtur i Cervinia!

 

 

Kategorier: Cervinia, Italien, Guide till skidorter